האם מותר לאכול דג כשר ללא בישול?

בניגוד לבשר שאותו אנחנו אוכלים בדרך כלל לאחר תהליך בישול כזה או אחר, דגים נאים הם מאכל פופולרי. יתר על כן, יש מי שבאופן קבוע מעדיפים לאכול דגים שלא עברו תהליך בישול. השאלה שעולה בהקשר של דיני כשרות היא האם מותר לאכול דגים כאלה, ואיפה העובדה שניתן לאכול דג בלי בישול יכולה לשרת אותנו. 

כשרות דגים

עוד לפני שנדבר על בישול דגים, נסביר בקצרה על דיני כשרות בדגים. בדגים, התורה מגדירה שני סימני טהרה שהופכים את הדג לכשר: סנפירים וקשקשים. כל דג שיש לו סנפירים וקשקשים הוא דג שמותר באכילה, מה שכמובן די מפשט את דיני כשרות דגים. לעוד מידע על כשרות כנסו לאתר

הצורך בעיבוד הדג

בעוד שבבשר יש צורך לבצע תהליכי עיבוד שונים כדי שהוא יהיה כשר בדג אין את הצורך הזה. בבשר, יש צורך לשחוט אותו כהלכתו, לבצע מליחה, ניקור ועוד שלל פעולות שרק אחריהן הבשר יהיה כשר לאכילה, כך שגם אם המקור של הבשר הוא מבהמה כשרה, זה עדיין לא הופך אותו לכשר.

מנגד, בדגים אין שום פעולות עיבוד שצריך לעשות, כיון שברגע שיש להם את סימני הטהרה הם כשרים לאכילה. לכן, מהבחינה הזו אין בעיה לאכול דג שלא עבר אף תהליך עיבוד.  

על מה כן חשוב להקפיד

שני האתגרים הגדולים בכשרות דגים קשורים לסביבה שבה הדג היה ולאפשרות לתולעים בתוך הדג. מבחינת הסביבה שבה הדג היה, לעיתים אחרי השחיטה הדגים מטופלים יחד עם עוד סוגי דגים, שכמובן לא תמיד כשרים. העובדה הזו עלולה לאסור את הדג באכילה ולכן חשוב לוודא שהדג טופל בסביבה שבה היו רק דגים מהסוג שלו.

בעיה נוספת קשורה להימצאותן של תולעים בתוך הדגים. התולעים הללו אסורות באכילה כמובן, ולכן גם אם מדובר על דג כשר שלא עבר אף תהליך עיבוד, חשוב מאוד לבדוק שהחלק הפנימי של של הדג נקי מאותן תולעים. 

מה עושים בחו"ל?

אחד המקומות שבהם אנחנו נתקלים בשאלה לגבי כשרות דגים גם בלי בישול היא כאשר אנחנו נמצאים בחו"ל. דגים נאים הם מאכל פופולרי בכל העולם, ויש שומרי כשרות שקונים אותם בחו"ל ללא כל חשש בשל העובדה שהדג לא עבר תהליך בישול ולכן לא אמורה להיות סיבה לאסור אותו.

חשוב לשים לב שאם הולכים לפי ההבנה הזו, יש צורך לשים לב לשני דברים: הדבר הראשון הוא שאכן מדובר על דג כשר. לעיתים בחנויות יש עירוב בין הדגים ולא באמת ניתן לדעת מה המקור של הדג אותו אתם אוכלים. שנית, גם בלי בישול צריך לבדוק שלא מוסיפים לדג מוצרים אחרים שדווקא כן עברו בישול כמו סושי למשל, מה שכמובן הופל את המנה כולה ללא כשרה, בלי קשר לכשרות הדג.

למידע נוסף על כשרות דגים לחצו כאן.

דילוג לתוכן