רבי יעקב בירב המכונה גם המהר"י בירב נולד בל' ניסן, שנת ה'רל"ד ונפטר בשנת ה'תש"א. רבי יעקב נודע כאחד מגדולי חכמי ארץ ישראל במחציתה הראשונה של המאה ה-16. רבי יעקב בירב יזם את חידוש הסמיכה בשנת 1538. במאמר הבא: תולדות חייו, תלמידיו וספריו של רבי יעקב בירב.
רבי יעקב בירב – תולדותיו
רבי יעקב נולד בעיר מקדה הסמוכה לטולדו בקסטיליה, ספרד, לאביו רבי משה. בצעירותו למד תורה מפיו של רבי יצחק אבוהב שהיה גאון תורה בקסטיליה עד לגירוש ספרד בה עזב את מולדתו לטובת נדודים וגלות מתוך מסירות נפש על קידוש השם. בגיל 18 הגיע רבי יעקב בירב לצפון אפריקה שם הוכר עד מהרה כצדיק מופלג ובעל כישרון נדיר ומונה לכהן כרבה של קהילת היהודים בעיר פאס שבמרוקו.
ציטוט דברי רבי יעקב בירב שנאמרו במהלך פולמוס הסמיכה:
"תודה לאל מיום הגרוש והשמד בספרד לעולם מורה הוראות בישראל ורב לחמשת אלפים בתים יהודים במדינת פאס, כמפורסם בכל העולם והייתי אז בן י"ח שנים, ועדיין לא הייתי בחתימת זקן, והיו שם חכמים גדולים".
רבי יעקב בנדודיו ממצרים לישראל חזור והלוך
רבי יעקב עבר לעיר תלמסאן שבאלג'יריה בשנת ה'רנ"ג. כאשר פלשו הספרדים למגרב בשנת 1510 עבר רבי יעקב למצרים, שם נתמנה לחבר בית הדין של רבי יצחק שולאל הנגיד. לאחר מכן עלה לארץ ישראל שם שימש כראש ישיבה בירושלים. בשל מצוקה כלכלית קשה קם רבי יעקב בירב וירד מצרימה שוב, שם עסק לפרנסתו מן הצד במסחר עד שעלה לארץ ישראל והתיישב בעיר צפת עד אחרית ימיו.
בראשות הישיבה בצפת
רבי יעקב כיהן כראש הישיבה בצפת והיה לאישיות הרבנית המרכזית של בני העיר. שימש כרבם של רבני צפת בדורו, ביניהם: רבי משה מטראני ורבי יוסף קארו.
בשנת רח"צ ביקש רבי יעקב לחדש את הסמיכה, נושא שבעטיו התפתח פולמוס גדול.
מתלמידיו של רבי יעקב בירב
כאמור, רבי יעקב בירב היה רבם של גדולים מרבני צפת והעמיד תלמידים הרבה, ביניהם: רבי יוסף קארו מחבר השולחן ערוך, רבי משה מטראני, רבי ישראל די קוראל, רבי אברהם שלום, רבי מנחם הבבלי, מחבר הספר טעמי המצוות ועוד.
מספרי רבי יעקב
רבי יעקב הוא בעל מחבר ספר שו"ת מהר"י בירב, פירושים על הרמב"ם, שיטות על התלמוד ודרושים על הנביאים. בנוסף, חיבר ספר חידושי מהר"י בירב על מסכתות בש"ס. הספר נדפס רק על מסכת קידושין. רבי יעקב חיבר ספר הגהות על משנה תורה להרמב"ם – ספר זה עוסק בהלכות שלא נכתב עליהם בספר "מגיד משנה".
פטירתו
רבי יעקב בירב נפטר בשנת ה'ש"ו ונטמן בבית החיים העתיק בעיר צפת.